Du vet hur man känner sig dagen efter en riktigt dålig sömn. Det är som en riktigt dålig dag där yrseln gör sig påmind, lätt för illamående och ögon som går i kors. För att inte tala om hjärnkontoret som inte funkar lika bra som det gör i vanliga fall. Allt för att man inte sovit bra. Visst vet man att sömnen är viktig, men det är helt otroligt hur mycket man kan bli påverkad av dålig sömn. Det finns en anledning till att de som har småbarn ofta förklarar sig med att ha det, sömnen är inte alltid den bästa. Har man mycket sömnproblem, så bör man däremot skaffa riktig hjälp. Men har man problem som inte är allt för stora, eller bara letar efter bra råd för sömn, då finns det många tips man kan hitta. Ibland behöver man bara testa att göra något annat för att lyckas sova. Att bryta den onda cirkeln av ingen sömn. Vi människor är vanedjur, så att bryta mönstret är ett bra steg. 

Vad du gör på dagen spelar roll

Hela dagen och natten hör ihop med varandra. Vi sover på nätterna för att både hjärna och kropp ska få återhämta oss från dagens alla saker. Man kan säga att sömnen är bränslet för att orka med en ny dag. På dagen bör man därför försöka göra kroppen trött och nöjd. Att röra sig och låta hjärnan arbeta gör det enklare på kvällen att komma till ro. Du märker säkert själv en stor skillnad på de dagarna där du gjort mycket, än de dagarna du haft det lugnare. Visst behöver man återhämtning ibland med och bara ta det lugnt. Men trots det så mår kroppen allmänt bra av rörelse och det gör faktiskt nätterna enklare. Även maten är en sak som räknas in. Idag har vi mycket mat och drycker med koffein i sig. Detta är riktiga bovar till att inte kunna sova bra, så med andra ord, ät eller drick inte saker med koffein i sig på kvällen.

Kom till ro på kvällen

När det börjar bli dags för att lägga dig, försök runt en timme innan att bara slappna av. Stäng av tvn och släpp mobilen. Fokusera på här och nu och försök bara koppla av. Vill du kan du lyssna på en bok, eller ännu bättre, läsa en. Det finns även många och bra vägledningar för att träna på meditation som enklare hjälper dig att slappna av. En del behöver sova i ett helt mörk rum som är helt tyst. Medans andra har enklare att sova med en nattlampa och något att lyssna på. Givetvis gör du det du behöver. Det finns bra ljudböcker att lyssna på även vid sängdags. Det finns även övningar som hjälper dig att somna på nätterna. Genom rösten följer du vad du ska göra tills hela kroppen är helt avslappnad och du för hoppnings vis lyckas somna. Detta är några enkla saker du kan testa.

Author